Gotowanie, pieczenie... Panaceum na wszelkie dolegliwości duchowe
Blog > Komentarze do wpisu

Ryżowe... niebo w gębie :-)

 

Z kleikiem ryżowym mam teraz do czynienia dużo z racji tego, że Kruszynka wcina :-) Dlatego spodobał mi się ten przepis - zupełnie inne zastosowanie tego lekkiego, niskokalorycznego składnika. Zachwyciła mnie łatwość wykonania przy niebiańskim smaku, który z tego wynika. Napisałabym coś górnolotnego, ale jestem chyba zbyt zmęczona krzykami Kruszynki przez cały dzisiejszy dzień.

 

Ciasteczka ryżowe ekspresowe

250 g kleiku ryżowego (takiego dla dzieci)

300 g margaryny

3 jajka

1 szklanka cukru (może być puder)

aromat migdałowy


1. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Dodać kleik i wymieszać łyżką lub ręką (masa jest zbyt sucha, żeby ucierać ją mikserem)

2. Białka ubić na sztywno i dodać do masy z kilkoma kroplami aromatu (ja dałam pół buteleczki) - dobrze wymieszać

3. Formować ciasteczka (kulki z dziurką w środku, jak kluski śląskie) i układać na blasze (nie trzeba smarować blachy, ciasteczka się nie przylepiają)

4. W ciastka włożyć nadzienie. Może to być np. marmolada, pokruszone landrynki albo masa kajmakowa. Ja dałam domowe powidła.

5. Piec 15-20 minut w temp. 170 stopni.

SMACZNEGO!


Zastanawiam się nad wykorzystaniem następnym razem kleiku ryżowego smakowego, np. bananowego...

Ciasteczka ryżowe

Ciastka
środa, 25 listopada 2009, solange.lind

Polecane wpisy